Skip to content

Category archive for: Vallning

Vallning

Här sitter man och drömmer sig bort till sommaren, eller iallafall till när fåren kommer!
Sen slås man av faktan att Snooze ligger här med stora magen i vädret… Om allt går som det ska så kommer det bli en riktigt mysig vår och försommar med valpar. Men inget går upp emot att träna med Snooze! Valparna flyttar innan midsommar och sen ska vi sakta sätta igång igen! Längtar! När Snooze är vältränad, både fysiskt och i fårhagen är det bara roligt med henne!

Under tiden hon är mammaledig ska lilla Isac förhoppningsvis tända och bara bli trygg med djur, någon träning blir det inte på ett bra tag. Så snälla får är ett måste (under förutsättning att det är god djurhantering, vilket vi tycker är självklart).
Foxen har nu under våren startats upp med en kurs, fåren vi hade förra året var inga valp/unghundsfår. Därmed kommer denna vår gå åt att grunda ännu mer och hoppa på några kurser.
Fly kommer såklart också få hänga med till fåren, men tyvärr börjar man känna och se att hon börjar bli riktigt gammal. Några längre träningar är nog inte möjligt mer… Känns otroligt sorgligt men vet att hon kommer bli glad bara av att följa med också så länge hon får putta lite djur ibland.

Keep har förhoppningsvis mognat ännu mer under vintervilan, han har varit lite sen utifrån vår kunskap iallafall, men tänd tidigt. Träningsbar på ett annat sätt har han nog varit för mer erfarna men vi har inte hittat nyckeln även om vi började komma lite på rätt spår på slutet av säsongen.
Vi har dock, precis som våra andra Border Collies, grundat honom väl och han är en lydig hund. Men han är stor och inte lika som våra andra SMÅ vesslor.

I år kommer vi med all säkerhet få massor av ny kunskap och erfarenhet! Det kommer bli jätteroligt! Vallning är ju faktiskt bland det roligaste som finns!

SPI_4674

Vallhundskurs

I lördags började vi på en grundkurs i vallning. Vi behöver det efter en vinter utan vallning och ett 2016 med mindre vallning än tidigare år.
Anmälda till kursen är Fox och Fae! Vi lånar med oss Fae också. Japp ni läste rätt, lånar!
När Blommas ägare, P’s mamma säger: ”Jag vill ha en valp efter min Blomma lika gärna som du vill ha ett Flybarn!”
Så blev det så att Fae har flyttat till  sin mamma. Man förstår allvaret efter en sån mening! 😉
Men vi kommer valla med henne och ha henne kvar inom Nordic Paws, hon är ändå Flys brorsdotter! Tur vi ses varje dag ändå 💓

Nu är det sju valltillfällen kvar, taggade!

vallfae

vallfae2

vallfox2

Morgonträning i solsken

Tidigt igår morse hade vi bokat vallning, äntligen äntligen äntligen fick vi träffa får igen, det var ett par månader sen nu!
Vi hade väl ingen större plan, se så att hundarna lyssnade fortfarande och inte ha några höga krav.
Vi valde att träna på alla ca 30 tackor som var i hagen för tillfället istället för att dela av en mindre träningsgrupp. Vi hade fokuset på att bara gå med djuren fram och tillbaka och det var även därför vi ville ha större flock så att det blev lite tyngre för hundarna, testade av lite korta flanker med Snooze och hon hade öronen med sig som vanligt. I början något övertaggad med ultraspeed i tassarna, men lugnade sig fort.
Blomma hade förövrigt hunnit fälla ur sen sist vi träffade henne, vi anar att löp är på G, och har inte riktigt bestämt oss hur vi ställer oss till det i detta läge. Hanarna vi är intresserade av är äldre hundar, att vänta kan vara avgörande för att det inte ska fungera just enligt plan, och andra sidan har vi väl hittills fått byta de flesta planer. Så vi vet inte, det återstår att se lite med ultraljuden på våra tikar, Peaq imorgon och Snooze nästa vecka för att avgöra hur vi vill göra.