Skip to content

Date archive for: januari 2017

Tävlat!

Igår var det dags! Debut för Fox i tävlingslydnad enbart 1 år gammal och Keep och vår debut med de nya reglerna och momenten!
Man kan väl kort och gott säga att det inte kunde gått bättre!
Fox kammar hem vinsten i sin grupp STARTKLASS B och Keep kammar hem vinsten i sin grupp STARTKLASS A.
Startklassen blev uppdelad i två grupper då det var så många anmälda.
Anledningen till att Keep tävlade Startklass var för att han har två första pris från gamla Klass 1 men hann aldrig ta sitt LP. För att de inte skulle ”gå till spillo” så behövde han starta en gång i Startklass.

Tävlingen var genom Nacka Brukshundsklubb, vår hemmaklubb. Vilket såklart var ännu roligare! Vi kom dit klockan 13 när det var dags för Klass 1 att börja och vi skulle sälja våra finfina leksaker från PSHUNDBUTIK. (Hemsidan kommer upp igen nästa vecka).
Keep började sin tävling med samling 15:00. Lång tid i bilen och får som bääade vid uppvärmningen men han lyckades släppa det väldigt bra!
Fox började med samling 17:00 och hade blivit väldigt överladdad från all väntan i bilen. Hade egentligen inga större krav eller mål för dagen då hon fortfarande är så ung.

Verkligen en rolig start på lydnadsåret, det här är ju verkligen bara början!
Vi var duktiga nog att filma också, så lagt upp filmen här, tyvärr blev inte Fox filmad från samma ställe utan från cafeterian då vi sålde leksaker samtidigt.

Träningstävling

I söndags var det premiär för oss med de nya reglerna och momenten på en träningstävling!
Det var vår klubb Nacka BK som anordnade för sina medlemmar i ett ridhus. Jätteroligt att få prova på och i Startklass fick Fox och Keep testa på ett tävlingsmässigt sätt. Man fick inga ”betyg” på momenten utan det var kommendering, publik och belöningsmöjligheter!
För första gången var det otroligt nervöst, egentligen inget svar på varför, under tävlingarna 2016 fanns inte nervositeten men plötsligt infann sig den känslan. Dumt. Första gången med Fox, kan ha varit det, eller att man inte har koll på allt nytt även om man läst på! Men det påverkade inte räven iallafall, alltid något!
Keep klarade hela apporteringen även om det inte är hans starka moment, han gjorde om första gången då det blev lite slarv i upptaget i ridhusunderlaget men andra gången satt det bättre.
Snooze fick gå in efter träningstävlingen och checka ridhuset, det är ändå en miljö man kan tänka är svår, men Snooze gör som Snooze alltid gör, bryr sig inte utan vill hellre leka. Men då har hon iallafall sett ett stort ridhus!

Vi hoppas att detta kan bli ett spännande år i lydnaden.
SPI_1327

1-årsdagarna är här!

Nu har vår Malamutekull, Peaq x Frosty, fyllt 1 år, i lördags. Ett helt år! Det känns verkligen som att tiden sprungit iväg men det har varit otroligt roligt att se dessa små björnar växa upp!
Idag fyller även Snooze x Jake kullen ett år! Vi hade en hektisk tid för ett år sen, jätterolig och jätteintressant tid!
Border Collievalparna har varit roligt att följa på annat sätt, dom har ägnat sig mycket åt hundsporter och vi har sett mycket roliga bilder och videos i lydnad, vallning, agility, trix och skydd!

År 2017 kommer bli ett spännande år! Fox har planerat in sin första tävling och det vet vi att syskon också har!

Inför hälsotester är vi alltid spända och nervösa, nu har vi ganska många att vara det över! Haha! Vi är knappast ensamma om att ha en liten klump i magen innan man fått svar från SKK. Även om det bara är en bokstav som inte påverkar hunden mer än innan man fått den… 😉 Vi har alltid röntgat ganska tidigt men försökt hålla oss till ca 1,5 års ålder. Då hinner hunden bli bra musklad också vilket vi tror är bra.
Niqo är den enda som inte hållits till det och blir 5 år i april och ska röntgas i år. Anledning vet vi inte, det har bara inte blivit av.

peaqqase

Om tio dagar…

Qase och hans syskon börjar närma sig 1 årsdagen. Endast 10 dagar kvar tills morgonen var kommen för ett år sen när Peaq började ploppa ut sina små valpar! Vi är så glada att 2016 var året som gav oss tre fina kullar, med alla helt oförskämt smidiga förlossningar. Vi behövde det efter vår erfarenhet!

Nu är Qase en stor bjässe, stark som en oxe och fortfarande väldigt valpig. Men man börjar ana tonårskillen i honom och med Malamuter gäller det att vara konsekvent.
Vi brukar säga att det inte är en särskilt svår ras, om man har tålamod och ork att vara nästan överdrivet konsekvent och tydlig första året. Allt man lär en Malamute, alla regler man sätter upp, måste vara rättvist tänkt och framfört från Malamutens synvinkel. Det är vårt recept för att få en nöjd hund i slutändan.
Just Qase har bestämt sig för att ännu inte följa den banan vi tänker utan är otroligt busig och påhittig, men som dom säger i den otroligt välgjorda filmen Eight Below om just rasen Alaskan Malamute ”All brawn and absolutely no brain. But we love them. ”, sorry Qase men det stämmer ännu väldigt bra in på dig…

Han är iallafall väldigt glad i Niqo, och det är ömsesidigt. Vi får hoppas att det håller i sig. Niqo faller inte in i Eight Below-citatet och det är bra för en som Qase att ha en fin och bra mentor, förutom människor.
Som vi skrivit tidigare om Qase så räcker det med att man vänder ryggen till i några sekunder så har en slutfört ett stort bus redan. Vi lovar att det är en stor, men ack så smidig heffaklump som kan göra saker i smyg.

spi_1850

spi_1862

På de oskyldigas sida! Alltid!

Här kommer lite samlad information kring fyrverkerier, raketer och smällare som vi hittat.

Vi är absolut för ett totalförbud på många sätt. Men kan även ha förståelse för att folk är emot ett förbud.
Ett sätt att lösa det, även om det inte är optimalt för alla levande, är att man har fyrverkerier under kontrollerade former på SÄRSKILDA SPECIFIKA platser.

Vi har bara en hund som är otroligt rädd för dessa otyg nu, men har nog aldrig ”firat” ett nyår utomhus.
Men det hade inte spelat någon roll om vi inte hade haft en enda som inte var rädd. Det räcker med att se alla videos och bilder på Facebook för att inse att det måste ske en förändring. Ingen ska behöva ha dödsångest för människans dumma påhitt.

Tillsammans hoppas vi kunna göra skillnad! Att utläsa från svar från te.x en Facebookgrupp med boende i vår kommun, Värmdö, så passar inte raketer/fyrverkerier/smällare ens i händerna på folk över 18 år. Vi tycker att det ska vara totalförbud för privatpersoner. Fyrverkerier ska skötas av proffs. Det ska vara organiserat och på specifika platser i landet.
Även läst på fler ”kommun/ort”-sidor hur otroligt egocentriska och okunniga privatpersoner är om hur stor skada pyroteknik gör. Empati och medkänsla verkar vara som bortblåst på Nyårsafton och fyrverkerier är ett hett ämne! Läskigt när man ser sådana sidor av folk.

UPPDATERAD text:
Det många inte ens har reflekterat över är var och hur alla dessa raketer tillverkas och kommer ifrån! Det hade inte vi heller innan vi läste det i en annan blogg. Googla på det om ni är intresserade, det är oftast under mycket fruktansvärda förhållanden.

Detta kan du göra:
Skriva på FyrverkeriBegränsningar:
http://www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar
Hemsidan:
http://www.fyrverkeribegransningar.se/

Denna lista kommer att lämnas in i januari, så nu kommer den äntligen till nytta.

Här finns en bra motion från politiker att läsa, visa henne ditt stöd genom te.x skicka ett mail:
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/begransa-forsaljningen-av-pyrotekniska-varor-_H4021954

Här har vi skickat in ett eget E-förslag till Värmdö kommun:
https://respons.varmdo.se/ViewFeedBasic.aspx?FeedId=1&ItemId=9272

Här är det färskaste från TV4 Nyheterna kl 19 idag den 2 januari:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3718553

Hoppas många är med och kämpar med detta, inte bara nu i stundens hetta utan hela året, för ett bättre liv för många, djur som människor! Detta djurplågeri får inte fortgå! Sverige som alltid vill vara före med all djurhållning, vad händer nu? Bara för att det är Nyårsafton.

dsc_9668

Årets första lektion!

Idag var vi på privattimmar i Nykvarn hundhall med Keep, Snooze och Fox. Det var mycket givande! Hundarna fick 30 minuter var och vi gick mest bara igenom grunder, saker vi låtit slinka igenom under träning och tävling har börja dyka upp. Vi har tre veckor på oss att göra våra läxor innan nästa kurstillfälle!

Keep ska träna sina ingångar (sitter snett), vänstersvängar (tränger) och att bromsa in på t.ex. inkallningen. Han lyckades göra vurpa och slog runt ett varv, reste sig upp och fort in i fot. Springa är det bästa han vet! Hans fria följ har äntligen blivit så mycket bättre, förutom i vänstersvängar, från att tränga hela tiden till att faktiskt hålla en någorlunda bra position! Lära honom startklassens apportering ska också göras.

Fox ska träna grundträning i fotgående då hon tränger. Hon ska även träna ingångar med apport i munnen då vi tyvärr slarvat med det, det har varit oklart för henne och oss vilken ingång hon ska göra, men nu har vi bestämt att hennes ingång är att gå runt. Hon är förövrigt JÄTTErolig hund i träningen! :))))

Snooze är stabil i sitt tränande och kan mer än vad vi tror. Hon ska träna på sin fotposition som har blivit lite slarvig. Inför dem nya momenten i class 1 ska hon även lära sig att frysa position i sitt, ligg och stå under marsch.

spi_1455

spi_1471

spi_1490