Skip to content

Date archive for: mars 2017

Vallning

Här sitter man och drömmer sig bort till sommaren, eller iallafall till när fåren kommer!
Sen slås man av faktan att Snooze ligger här med stora magen i vädret… Om allt går som det ska så kommer det bli en riktigt mysig vår och försommar med valpar. Men inget går upp emot att träna med Snooze! Valparna flyttar innan midsommar och sen ska vi sakta sätta igång igen! Längtar! När Snooze är vältränad, både fysiskt och i fårhagen är det bara roligt med henne!

Under tiden hon är mammaledig ska lilla Isac förhoppningsvis tända och bara bli trygg med djur, någon träning blir det inte på ett bra tag. Så snälla får är ett måste (under förutsättning att det är god djurhantering, vilket vi tycker är självklart).
Foxen har nu under våren startats upp med en kurs, fåren vi hade förra året var inga valp/unghundsfår. Därmed kommer denna vår gå åt att grunda ännu mer och hoppa på några kurser.
Fly kommer såklart också få hänga med till fåren, men tyvärr börjar man känna och se att hon börjar bli riktigt gammal. Några längre träningar är nog inte möjligt mer… Känns otroligt sorgligt men vet att hon kommer bli glad bara av att följa med också så länge hon får putta lite djur ibland.

Keep har förhoppningsvis mognat ännu mer under vintervilan, han har varit lite sen utifrån vår kunskap iallafall, men tänd tidigt. Träningsbar på ett annat sätt har han nog varit för mer erfarna men vi har inte hittat nyckeln även om vi började komma lite på rätt spår på slutet av säsongen.
Vi har dock, precis som våra andra Border Collies, grundat honom väl och han är en lydig hund. Men han är stor och inte lika som våra andra SMÅ vesslor.

I år kommer vi med all säkerhet få massor av ny kunskap och erfarenhet! Det kommer bli jätteroligt! Vallning är ju faktiskt bland det roligaste som finns!

SPI_4674

Norske gutten Isac

Isac har en ganska rolig historia bakom sig.
Det började med att vi hade hittat en norsk hane åt Snooze, Isacs pappa Pico. Efter en hane som heter Heide och en tik som heter Akersborg Rosi.

Hur vi hittade Pico var genom att vi en kväll hade väldigt tråkigt, skulle hitta något att titta på medan vi åt middag.
Gick in på SVTplay och bläddrade runt alldeles för länge, tills vi hittade en norsk serie, ”Hur man tränar en vallhund” eller något sånt, 9 minuter kort program. Taget tänkte vi. I detta 2 år gamla klippet var Isacs pappa huvudperson.
En arbetshund i norska fjällen. En hane som tävlat Nordiska mästerskapen i vallning.
Vad vi kunde se i klippet så var han en hane som hade ”det”, en sån typ vi gillar. Han hade sålts till en annan gård och arbetade enbart som fårhund på gård nu, född 2007.
Vi planerade in att han skulle passa Snooze, tillsammans med ägaren, men sen finns det många OM och MEN med denna resa då också Snooze började löpa en månad tidigare än väntat.
Resan dit skulle, hur vi än gjorde, ta mer än 2 dygn, tillsammans med plan av jobb och andra hundar skulle det bli värre än att arrangera fotbolls VM… Pico är 10 år och kommer med största sannolikhet inte användas mer i avel.

Då över till Isacs mammas sida. Vi skrev till Picos mattes svärdotter då vi hört att han strax innan parats med en tik i deras närhet. Isac är från Picos andra kull.
Vi frågade vem tiken var, sannolikheten att det skulle vara någon som verkligen intresserade oss var ju uppenbarligen inte jättestor, det finns många olika typer av Border Collies i Norge har vi märkt, både godkända och inte, hälsotestade och inte.
Tiken Pico hade parats med heter Disa.
Disa är en tik efter Seemework Love och Mirk, vilket är Fox halvfarbror. Vi blev glatt överraskade och ja, på den vägen är det…

Isac är alltså nu en del av Nordic Paws, och på vilket sätt har vi inte bestämt ännu! :)

SPI_4202
SPI_4226
SPI_4222

Ett mysigt ultraljud och ett annat ultraljud

Igår var vi på ultraljud med Snooze för att kunna konstatera dräktighet, egentligen har vi redan sett att hennes mage blivit annorlunda formad och faktiskt även större redan.
Men det är alltid mysigt att göra dessa ultraljud och bra att få bekräftat att man snart måste lägga om vardagen i några veckor framåt! Snooze älskade situationen igår med många människor i de lilla rummet, alla tittar och klappar på henne! Hon visade gladeligen upp sina små valpar!

Efter Snooze var det dags för Whisky, han har varit lite annorlunda på senaste tiden, dessutom poppat upp lite knölar här och var. Inget konstigt hittades på ultraljudet, och för någon månad sen tog han blodprov, även det oförskämt bra för åldern, så det blir en liten vidareutredning på honom, han är trots allt gammal och han är en Flatcoated Retriever, inte den ras som är känd för att bli jättegammal. Så det gäller att vara uppmärksam. Vi hoppas att allt är bra med honom, men han dricker lite för mycket.

ultraljud