Skip to content

Date archive for: september 2017

Tävling om en plats på lydnadsdag!

Vi har bokat in en unik heldag med Pia Eklund (Hundtoken.com).
Istället för att göra det vanliga och bara bjuda in bara vänner så tänkte vi tävla ut en gratis plats på kursen med hund såklart!

Det som erbjuds är en heldag kl 11-17 i Nykvarns hundhall den 10 december. Inriktningen kommer vara tävlingslydnad!
Pia är bra på väldigt mycket annat också om det är något annat man vill ha hjälp med. Hon är även aktiv inom räddningshundsverksamhet och patrullhundar med mera.
Hon bygger sin träning på samspel, kommunikation, tillit och inte minst känslomässig närvaro.

Intressant? Dela en bild på Instagram, på din fyrbenta träningskompis, tagga oss och ha med hashtaggen #pshundarXhundtoken 👈🏻 tävlingen avgörs på söndag!

SPI_0528

Vad gör vi med våra valpar?

Svaret på den frågan är både enkel och svår på samma gång. För svaret är inte helt svart på vitt.
Vi har ingen uppstrukturerad plan med våra valpar, det har vi aldrig haft. Vi åker inte runt och miljötränar speciellt mycket eller framförallt medvetet längre. Vi gjorde det i början när vi hade valpar men lärde oss att senare att en trygg hund och valp klarar lätt av situationer senare i livet också när man bygger en bra grund.
Våra valpar är med oss hela dagarna på jobbet, där är det en vältrafikerad väg utanför, det är butik och lite allt möjligt mitt emot, så människor och konstiga rullande vagnar med blommor på osv åker förbi mest hela dagarna.
Vi har såklart med valparna när vi tränar, dom är med enligt oss, lagom mycket, ute bland aktivitet i lagom ålder, men även mycket ”i förvar” av naturliga skäl – att inte slå ihjäl sig själva eller skada sig.
När vi tar lagom promenader hemma så får dom även givetvis följa med, träffa vandrare då vi har en hel del sådana med Mountainbikes och stora ryggsäckar, ofta pratvänliga som vill hälsa.
Sen när valpen eller ja, unghunden är såpass stor att den kan börja träna givande träning på klubbar och andra ställen, då är vår uppfattning att dom klarat det utan något specifik miljöträning.
Vi känner varandra bra efter att ha umgåtts, vi har även jobbat upp ett fokus på oss själva i lugn och ro utan störning till en början. Både Fox och Happy har verkligen inte haft svårt för störningar, det är alltid fullt positivt fokus på oss som förare.
Snooze har också haft en sådan uppväxt, och hon kan gå lös i Stockholms city. Åka buss och tunnelbana, trots att det inte är något hon var i närheten av som valp.

Dom hänger helt enkelt med på vad vi vill hitta på, utan att ha varit överallt och tagit massa ansvar i nya svårare situationer i ung ålder. Vi har hittills fått trygga och snälla hundar som inte är särskilt störningskänsliga.
Sen är alla hundar individer, och Qase till exempel är vår första och förhoppningsvis enda hund som vi inte kan ha lös till exempel. Så visst kan oväntade saker hända!

SPI_2012

Vinterhage

Dagen idag har utöver promenader gått till att bygga vinterhage till fåren. Äntligen har vi dessutom en bra träningshage för unghundarna!
Hela sommaren har våra fina får gått i en stor 12,5 hektar hage i skärgårdsmiljö vilket inneburit smått problem med att hitta dom mellan varven. Dalgångar, klippor och annat har ibland gjort sökandet väldigt långtråkigt. Även duktiga hundar får svårt att söka av då det är delvis otillgängligt och farligt brant på många ställen.
Hur som helst, vi gjorde en träningshage där och hann ju träna lite då och då. Sen har dom sen några veckor tillbaka gått i en gammal hästhage med två elband. Där har inte alla kunnat träna och det har varit mindre ytor uppdelat med smalare gångar mellan. Inte optimalt men okej för de lite mer tränade hundarna.
Nu har vi en större yta, fårnät och plant! Det ser ut att bli bra!
Detta blir nu alltså vinterhagen, nära till fodret och tillgång till att gå in i den röda ladan kommer finnas.

hagen

En ängel som blev en varulv? Hund bortskänkes.

Vi har aldrig varit med om att någon av våra hundar varit särkilt bit/förstörelse benägna, inte ens under sin uppväxt eller valpperiod. Vissa hundar har man ögonen mer på än andra, men mest för att magkänslan sagt det. Det största som gått sönder eller tuggats på i nutid är en iPhoneladdarsladd. Thats it.
Tills denna helg som var nu…
Det knäppaste är också att det inte var ”vem som helst” heller, utan den hunden som varit mest lamm under valptiden, kissade väl inne som max en gång sen vi hämtade honom. Keep.
Han var med i helgen på vallkursen, men vallade inte. Han brukar inte bry sig nämnvärt över att lämnas i fårhagen, förutom mest när man precis går ifrån bilen, då kan han stressa lite just i fårhagen, men det lägger sig snabbt och han finner sig ALLTID i det.
Men, han bestämde sig verkligen för att slå på stort denna enda gång han skulle vara busig? Dum? Galen?…
Han hade alltså tagit både tuggor och rivit på en större tallrik size på instrumentbrädan. Man kunde blotta airbagen, som som tur var inte hade poffat. En bil för ett par hundra tusen tänkte Keep skulle bli hans första och förhoppningsvis sista offer.
Behöver vi säga att Keep inte syntes till i bilen när vi kom tillbaka? Tanken var nog ”Ops vad fan hände, det var inte jag!”

Som sagt, vi är inte vana vid att våra hundar ”spränger” saker, eller ens ”sliter” på hemmet eller så. Men vi fick tydligen vår del av den kakan också tillslut, men att det skulle vara Keep, det är inte helt lätt att ta in! Bilen lämnades in på ett helhäftigt ställe, och nej den ska inte vara så där ”kladdig” utan det är bara inte klart än, nu ska det härda klart till imorgon sen får vi äntligen hämta vår fina bil igen….
Tanken att sätta ut Keep på blocket för att ha råd att reparera skadan var väl inte helt otänkbar där och då… Vilken hund gör ens sådär, och särskilt fårsugen är han inte heller… Dumt…

bilen4

Hjälten Niqo!

Idag var det dags igen, Niqo skulle göra sin hjälteinsats för andra hundar.
Han lämnar nämligen blod cirka 2 gånger om året på Bagarmossens Djursjukhus.
Att lämna blod på Bagarmossen innebär att man får en bokad tid till blodbanken i relativt god tid, beroende på om det är brist på blod eller inte.
Niqo har en speciell blodgrupp som inte är lika universal som te.x Kyras som lämnade blod med oss innan hon flyttade till Gotland. Men hans blod är viktigt till dom hundar som behöver den typen av blod eftersom att dom inte är lika många.
Sen anmäler man sig i receptionen, blir hämtad i väntrummet och då blir Niqo alldeles överlycklig. Han älskar att lämna blod.
Snabba ben in till just rätt rum, han vet exakt i den långa korridoren.
Sen ska han, frivilligt dvs inget lugnande som vissa djursjukhus ger, ligga på sidan i ca 8-10 minuter och tappas på blod från halsen.
Efter blodgivningen är det en långsam resning från bordet, och ner på golvet där det laddas med köttbullar eller korv. Lyckan är ju total och Niqo köper den lönen utan problem.

SPI_1364

En helg på läger!

Den här helgen här spenderats på läger, inte helt förberedda då förkylningen har slagit till här. Inte bästa förutsättningen för bra planerande!
Vi åkte klockan 6 på lördag morgon mot vallning i Skinnskatteberg hos Peter Nilsson. Vi var bara fem stycken på kursen så vi hann köra alla våra hundar faktiskt, både med och utan Peter. Vi hade uppdelat 25:an och stora fältet så det var verkligen träning i ett!
Peter hade bokat en stuga på en camping 1,5 mil bort då deras hundcenter var fullbokat. Boendet var väl inte riktigt i samma standard som hundcentret, utan det var en minimal 4-bäddsstuga utan egen toalett. I spöregn utan någon form av ”hundförvaring” efter ingång…! Campingkänslan blev iallafall på topp! Koka vatten i kastrull till kaffet på morgonen osv med snorpapper överallt.
Snooze och Isac var dom som fick mest tid i helgen, men även Fox, Lark och småvalparna fick vara hos fåren.
Snooze fick chansen att briljera lite när fåren från 25an stack och vi redan var nere på stora fältet och tränade, Snooze favoritmoment, hålla två flockar isär, stora dessutom. Hon jobbade på jättebra och med stöttning i det stora draget ner mot fältet fick hon upp dom genom skogen och in i 25an där unghundarna skulle träna vidare.
Hon har under en tid varit lite ”ur hand”, det är absolut inte hennes fel alls, utan vi har haft väldigt bristande träning då vi sällan hittat fåren i vår enorma hage, och träningen som blivit har blivit mycket eget jobb för henne, hitta fåren i skogen, ta hem fåren i skogen med mig som släptåg osv. Under helgen kan man säga att det har löst sig mer igen och teamkänslan fanns där igen!

peterkurs7

peterkurs6

peterkurs5

 

peterkurs9

peterkurs8peterkurs4

peterkurs2

peterkurs

peterkurs3

Fixa grönt kort

Igår påbörjade vi en Grönt kort kurs, en kurs man behöver gå för att få tävla i drag!
Vi har ju tränat drag i många år nu, enda sen Diesel var träningsbar i det, i motionssyfte och dränera energi men har aldrig tävlat i det, låter faktiskt lite skrämmande, hört många skräckexempel med att hundar biter i omkörningar bland annat.
Men nu har vi tränat så länge, har bra lyhörda, snabba hundar, och tänkte eventuellt testa på det på Velamsundsdraget till att börja med och se vad vi tycker..
Vi har många vänner och bekanta som tävlar och vi har blivit inspirerade. Temperaturen har börjat bli dragvänlig, även om vi kört sena kvällar och tidiga morgonar på sommaren, Keep behöver draget för sin energi. Vi har börjat köra igång med lite längre turer, hundarna verkar ha bra muskler efter bland annat sommarens all simträning och skogspromenader!

Om någon kan tipsa om bra hundsockor så tar vi tacksamt emot det! Draglinor fick vi lite tips på på kursen igår, och vi är sugna på att skaffa fler! Vi har nästan alltid skarvat med olika expandrar och linor och det börjar väl bli dags att strukturera sig även i det!

drag

Leka fram träning

Vi har ju den fantastiskt söta valpen Happy kvar från Snooze och Yodas kull som föddes 20 april i år. Hon är nu runt 4 månader och väldigt energisk!
Vi har inte gjort speciellt mycket mer än lekt och varit ute och utforskat. Happy är en valp med huvudet på skaft och väldigt alert på att hålla koll på en. En egenskap vi verkligen gillar, Fox är likadan. Tack Snooze för två fantastiska valpar helt enkelt!
Följsamhet har vi inte lagt mer tid på en att verkligen bara spontant belöna vänster sida. Sen började vi med ett annat projekt, låsta framben i någon form av fjärr, jättekul att testa något man aldrig gjort förut! Ungefär där vi är med Fox vittring också, har aldrig tränat det tidigare med någon hund…

Vi kanske gör oss själva en björntjänst i att inte köra ”som vanligt” med fjärren, men man vill ju lära sig nya saker om man kan, och ett oskrivet blad som en valp kan ju inte bli bättre, eller?

Här nedanför ska visas en film från Youtube, ser att den ibland inte kommer upp! ↓