Skip to content

Date archive for: oktober 2017

Lika busig som man ser ut…

… Vissa hundar är ju så, lika busiga som dom ser ut att vara!
Qase är en sån hund, man ser på hela hans sätt och utstrålning att det är mycket bus och rackartyg i hans närvaro…
Ett bus som blir problem är att han rymmer ur hundgården, det verkar absolut inte vara så att han ogillar sin hundgård, inte alls. Den är dessutom berikad och han leker gärna och mycket i den, både själv och tillsammans med Niqo.
Det verkar vara själva grejen att komma ut i friheten, Qase är den enda av våra hundar som inte kan eller ska rättare sagt, vara lös. Han lyssnar inte och han kommer inte. Man kan locka med varsomhelst, och man kan vara hur rolig som helst, funkar inte ens under träning. Antingen är han omogen och inte mottaglig för träning eller så är det något annat, han kanske bara är en extrem polarhund helt enkelt.
Hur som helst, direkt när chansen ges, det vill säga att vi inte synts till på ett tag så tar han sig ut ur hundgården, helst genom att flytta på en träskiva vi har i ena hörnet. Niqo skulle aldrig aldrig i hela sitt liv lämna sitt fort och finaste hem, enligt honom så det kan finnas hur stor lucka som helst, Niqo sover vidare i sin hundgård.

När Qase rymt ur hundgården så verkar han stanna på tomten, aldrig behövt leta utan han är alltid inom synhåll trots att tomten inte är inhägnad. Så något måste vi lärt honom. När man sen ser honom så går man ut, öppnar riktiga grinden till hundgården och säger ”-KOM QASE, hopp in!” och då kommer jättebamsen i 180 km i timmen och hoppar in i sin hundgård och leker…

Så vårt helgfix blir att försöka fixa i hundgården, försöka göra den säker och försöka berika den ännu mer för honom, Niqo är som sagt helt kär i att kunna vara ute och springer verkligen dit och hoppar in efter vi kommer hem från jobbet! Tror Qase gillar sin hundgård också, som sagt snabb dit efter promenad eller jobb också, men friheten utanför lockar och vi får helt enkelt försöka hitta lösningar att kunna låta honom springa fritt som han vill, men inom kontrollerade former, i lina eller inhägnad.

SPI_2296

Oron som gror…

Hua, nu på senaste tiden har många hundar i vår närhet och vänkrets gått bort eller blivit allvarligt sjuka, det har varit ålderdom med diverse krämpor, sjukdom osv.
Vi har själva några äldre hundar nu, Whisky mår absolut inte bra och man misstänker malignt lymfom, jättejobbig period för oss nu med mystiska krämpor som kommit och gått, och vi har varit in och ut till veterinären utan att hitta något direkt fel trots blodprover, kissprover och ultraljud.
Whisky har bott med oss i över 10 år, det är lång tid, han blir 11 år den 4 november,  han kom som omplacering kring 10 månaders ålder, det är jobbigt att ens tänka tanken vad som komma skall om det inte sker ett mirakel.
Fly är gammal, hon är över 12 år även hon med en hel del ålderskrämpor nu, dels så är hon ju blind, men också stel mellan varven, hon har dessutom haft diabetes i 4 år den 1 november. Det är också lång tid och sällsynt att man har dom så länge…
Diesel är en vecka äldre än Whisky vilket också betyder gammal. Så han har redan fyllt 11 år. Dessa två har alltid funnits, dom ingår liksom i PShundar från start!

Det är mycket på en gång och jobbigt när man inte vet hur hunden känner, såklart känner man ju sina hundar och ser om och vad som gör ont på dom, Whisky fick bland annat en mystisk akut hälta efter att ha sovit, en hund haltar ju inte om det inte är något riktigt galet, så det var akut till veterinär med det, han har kissat blod över en förmiddag, sen helt borta utan ett spår på kissprov och inte kommit tillbaka.

Det är tråkigt när dom blir äldre och det är ledsamt helt klart. Så just nu har vi en hel del tankar i huvudet och faktiskt talat troligtvis en ganska jobbig tid framför oss.

SPI_2289

Niqo & Sally

I söndags var det dags för Velamsundsdraget, anmälda till motionsklass denna gång var vår Niqo och fodertik Sally.
Tanken är att dom två ska kunna meriteras i vinter och då är det skönt med lite tävlingserfarenhet för hundarna, se hur dom reagerar i miljöer, och drar på främmande ställen!
Niqo drog som förväntat medan Sally inte var lika på, tycker även att hon är lite stel i vardagen så detta ska kollat upp grundligt.
Niqo planeras även att HD / ED röntgas inom kort, bättre sent än aldrig!

Meriteras måste göras på snö, och vi hoppas kunna få till gemensam träning med Malamuterna, vi har skaffat oss en ATV och hoppas att den kan vara till hjälp att kunna dra med flera Malamuter tillsammans. I dagsläget har vi Niqo och Qase, Sally bor i närheten och kommer tränas med de andra.
Nu börjar äntligen temperaturerna att sjunka och passa Malamuterna bättre även om hösten hittills varit lite svajig på den fronten.
SPI_2253

Besök hos High5

Igår var det dags för besök hos Nordic Paws Smiley och hans matte Heléne!
Vi hade planerat att åka vid kl 9 för att vara på plats till lunch ungefär, väl framme fick vi en smarrig lunch med efterrätt som räddade upp en på pågående matkoma! Jätteroligt att träffa söta Smiley, han är verkligen så mycket större än sina systrar, en vänlig och gullig kille!
Träning stod på schemat och först ut var Fox att påbörja vittringen, och sen fick vi en bra plan till inkallning med ställande. Keep körde apporteringsdirigeringen och vi nosade på allmänhet i alla moment i klass 2 igår.
Blomma körde igenom lite moment tävlingsmässigt och uppdelat, lite roligt är att Blomma är släkt med Helénes Tarzan, och vi har släkten till Smiley, så lite släktträff blev det.
Snooze och Fox låg på gräsmattan och vilade mest hela dagen förutom vid deras egen träning. Mycket glad över att det fungerar så bra och att dom slappnar av oavsett vad som händer runtomkring…
Förutom vår egen träning fick vi även se fina Tarzan köra apporteringsdirigeringen, vittringen och rutan, mycket roligt och givande att se, och då kunna få målbilder för sig själv. Det är viktigt tycker vi i all träning, veta vad man vill komma fram till.

Jättegivande dag och jättejättetack till Heléne för inbjudan! Syskonen Rey, Happy och Smiley skiljer sig utseendemässigt en hel del, men spralligheten finns i dom alla, Smiley är till utseendet mer lik pappa Yoda i ögonen och hela uttrycket, Rey och Smiley har samma typ av kroppsbyggnad medan lilla biffiga tjockis-Happy är mer kvadratisk.

IMG_8707.JPG

IMG_8675.JPG

IMG_3786

IMG_3783

IMG_3792

IMG_3798

IMG_8715.JPG

IMG_8733.JPG

Fox sista tävling

Fox sista tävling i lydnad klass 1 genomfördes i söndags. 
Det var en övertaggad liten räv som anlände till Nynäshamns BK. Fox har oftast väldigt jämn energinivå och med hennes energi den dagen visste vi inte hur det skulle gå. Dessutom spöregn och blöta planer, inget vi tidigare tränat i…

Men det gick kanon och Fox fick ett till första pris med 310,5 poäng, vilket innebär en halv poäng högre än förra tävlingen, med de fantastiska poängen blev det första placering och därav titeln LD1.
Nu börjar träningen för klass 2 på riktigt!
Vi var nere på BK häromdagen och testade alla klass 2 moment för att se vad hon kunde och vad som är kvar att läras in. Det som vi inte ens testade på är vittringen, vi har aldrig lärt in den förut och saknar kunskapen. Det måste vi göra en djupdykning i helt enkelt! Inkallning med ställande är också nästintill icke påbörjat, mer än själva inkallningen då såklart!

Summan av kardemumman av klass 1 är iallafall att Fox har varit otroligt jämn poängmässigt trots olika brukshundsklubbar och olika domare, och vi hoppas att vi kan hålla hennes fina driv, hennes snabbhet och hennes glädje! Fick otroligt mycket fina värmande kommentarer i söndags om hur fin hon är, att hon gjorde någons dag i att se hennes träningsglädje och följsamhet.

IMG_8544