Skip to content

Vad gör vi med våra valpar?

Svaret på den frågan är både enkel och svår på samma gång. För svaret är inte helt svart på vitt.
Vi har ingen uppstrukturerad plan med våra valpar, det har vi aldrig haft. Vi åker inte runt och miljötränar speciellt mycket eller framförallt medvetet längre. Vi gjorde det i början när vi hade valpar men lärde oss att senare att en trygg hund och valp klarar lätt av situationer senare i livet också när man bygger en bra grund.
Våra valpar är med oss hela dagarna på jobbet, där är det en vältrafikerad väg utanför, det är butik och lite allt möjligt mitt emot, så människor och konstiga rullande vagnar med blommor på osv åker förbi mest hela dagarna.
Vi har såklart med valparna när vi tränar, dom är med enligt oss, lagom mycket, ute bland aktivitet i lagom ålder, men även mycket ”i förvar” av naturliga skäl – att inte slå ihjäl sig själva eller skada sig.
När vi tar lagom promenader hemma så får dom även givetvis följa med, träffa vandrare då vi har en hel del sådana med Mountainbikes och stora ryggsäckar, ofta pratvänliga som vill hälsa.
Sen när valpen eller ja, unghunden är såpass stor att den kan börja träna givande träning på klubbar och andra ställen, då är vår uppfattning att dom klarat det utan något specifik miljöträning.
Vi känner varandra bra efter att ha umgåtts, vi har även jobbat upp ett fokus på oss själva i lugn och ro utan störning till en början. Både Fox och Happy har verkligen inte haft svårt för störningar, det är alltid fullt positivt fokus på oss som förare.
Snooze har också haft en sådan uppväxt, och hon kan gå lös i Stockholms city. Åka buss och tunnelbana, trots att det inte är något hon var i närheten av som valp.

Dom hänger helt enkelt med på vad vi vill hitta på, utan att ha varit överallt och tagit massa ansvar i nya svårare situationer i ung ålder. Vi har hittills fått trygga och snälla hundar som inte är särskilt störningskänsliga.
Sen är alla hundar individer, och Qase till exempel är vår första och förhoppningsvis enda hund som vi inte kan ha lös till exempel. Så visst kan oväntade saker hända!

SPI_2012

Published inVardag