Flocken och framtiden

Vi kommer försöka bli bättre på att blogga, framförallt om vardagen. Vi har under våra aktivare blogg-år, typ 2008-2011 lärt oss att det inte alltid bara är positivt att skriva om allt, samtidigt så längtar vi tillbaka till bloggandet!

I skrivande stund har vi 12 hundar, alla otroligt olika men ändå en rätt harmonisk flock.
Vi har två äldre Border Collies, Fly som blir 13 år i augusti och Diesel som blir 12 år i september. Båda börjar bli riktigt skruttiga, men Fly är den skruttigaste, hon har haft diabetes i 4,5 år och är nästintill blind.
Det är en anpassning i sig.
Malamuten Qilaq är ju tillsammans med Diesel ett original i PSHUNDAR. Qilaq är född 2009 och är alltså inne på sitt nionde år. Han lider till och från av allergi och vi gör allt vi kan för att han ska få vara symptomfri vilket vi i skrivande stund inte helt vet om vi kommer lyckas med igen. Qilaq är även vår mest vältränade Malamute inom lydnaden, även extraknäckt som terapihund.

Niqo är Malamuten som alla drömmer om egentligen, men som är lite av en ”bakgrundsdansare” här i flocken, han följer med. Han gör sällan väsen av sig, men trots det är han en ypperlig draghund med stark fint trav. En ordförståelse över medel får vi nog säga, kan många trix och praktiska kommandon, en smart Malamute helt enkelt.
Sen har vi Keep och Snooze, det känns som att Snooze är så mycket äldre än sprattel-Keep, men det är faktiskt bara 6 månader mellan dom. Två av våra Fly-barnbarn. Snooze är även mamma i flocken, hon är även personen som håller koll på alla utan att överhuvudtaget använda sig av makt på något sätt, men hennes närvaro gör att alla följer henne och när hon inte är med på promenader så är flocken mer splittrad än annars.
Isac är en yngre hane i flocken utan tydligt mål ännu, mer om det kommer i annat inlägg. Han är en norsk import som vi hämtade för ca 1 år sen på Bergens flygplats. Snäll som ett lamm och energi för tio border collies.
Qase är vår yngsta Malamute. Han är i från vår första Malamutekull, mamman är vår före detta tik Peaq, nu boende i Västerås och pappan till kullen var vackra Frosty, samma pappa till vår Farqas vi hade för några år sen, ett inlägg om tidigare hundar kommer att komma senare också. Qase är iallafall ett praktexemplar på Malamute, no brain just muscles.

Fox är vår smarta plugghäst i flocken, hon tar sig an varje träning med stort engagemang och är en perfektionist, vilket gör hennes unik även för att vara Border Collie. Hon är från vår första kull och mamman till henne är Snooze.
Happy och Luna, ja dom hör ihop nästan, det skiljer en vecka mellan dom i ålder, och det är fantastiskt att dom har fått ha varandra så nära. Happy är halvsyster till Fox, det skiljer lite mer än ett år mellan dom, och dom har samma mamma Snooze.
Luna, långbenta LenaLuna. Hon är Snooze helsyster fast från en yngre kull. Har nog aldrig varit så nervös inför ett valpbesked som inför Luna, det känns så stort att kunna fortsätta med de linjer man älskar och att Squid fick en till kull där Luna fick bli en del av vår flock är fantastiskt. Luna är lite som Isac, inget tydligt mål än och vad vi menar med det kommer vi skriva ett separat inlägg om.

Vårt senaste tillskott i flocken är den 6åriga Border collietiken Lark. Hon kom i augusti förra året som en något förvirrad dam. Lark är dotter till vår äldsta Fly. Hon är grundad i mycket bland annat lydnad, rallylydnad och agility och tävlad litegrann.
Larks huvudsyssla sen hon kom hit är vallning, vilket hon verkligen hajat grejen med även om det är mycket svårigheter med att starta en äldre hund än en unghund. Det har vi verkligen blivit varse om.

Det här blev en liten introduktion i flocken PShundar och nu hoppas vi kunna dela med oss av vardagen, träningsutvärderingar ibland, hur vi lägger upp träning, vad vi tränar, vart vi ska bo snart och varför, tävlingar, långfilmsinspelning, fram och motgångar.

Allt gott!
SPI_7868