Fyrverkerier är skit…

All annan typ av djurplågeri är strängt förbjudet i Sverige, och även massa andra lagar och regler om man läser på Jordbruksverket, allt för att man inte på NÅGOT sätt ska kunna plåga ett djur.

Man får inte ens ha en bur med öppen lucka inne till sin hund, då måste man montera bort dörren helt, det är koppeltvång ute, det är MASSA andra lagar och regler kring djur.

Men fyrverkerier, det är fritt fram! Som dessutom är farligt på riktigt, och det är både för djur, människor och miljö.

Vad firar vi egentligen med fyrverkerierna just idag?
Oavsett så missbrukas aftonen och det smälls långt i förväg och långt i efterhand.
Vart tillverkas fyrverkerier? Av vilka?

Går skattepengarna åt att lappa ihop folk som utsätter sig frivilligt för denna risk?

Oavsett rädd hund eller inte så kommer detta vara en fråga att jobba för så länge det är nödvändigt, varför? Frågar en del, konstigt nog…
– Har du ledat nedfryst eller? Aldrig sett ett klipp på en hund som är så panikslagen med dödsångest? Inte sett alla klipp på Facebook hur många det faktiskt har enorma problem.
Träna din hund är ett annat argument, så otrolig brist på kunskap om det ens kommer ur ens mun, det är inte lösningen på alla Sveriges rädda hundar. Det vet framförallt många med högtempererade hundar, men genetisk rädsla finns ju hos alla raser, såklart, och trauman.
Qilaq är utsatt för ett trauma och det var sommaren 2012 av ett LÅNGT fyrverkeri i Visby, och han är fortfarande tydligt påverkad av fyrverkerier och blivit smittat till åska också. Det är knappast en genetisk rädd hund, men en rädsla som sitter otroligt djupt i honom.
Sen finns det ju även stackars hundar vars ägare skiter fullständigt i att deras hundar är livrädda, har dödsångest, lämnar dom ensamma ändå och går ut och skjuter raketer, är de hundars liv mindre värda då? Ska inte dom uppmärksammas? Dom kommer aldrig tränas på något sätt för att kunna stå ut med fyrverkerier, dom kommer aldrig bli sedda och dom kommer aldrig att bli läkta och orädda heller från detta.

Sen gäller det inte bara hundar, i min värld är katter ett djur som klarar detta bättre, men varför det är så i min värld är för att alla katter i min närhet aldrig brytt sig på samma vis som hundar, MEN det är ju inte verkligheten. Verkligheten är att det finns minst lika många katter och andra husdjur, och lantdjur med stora rädslor och dödsångest.
Men det är väl så som okunniga och oerfarna tänker om hundar också, efter deras erfarenheter så kan alla hundar läras att vara som deras hund, eller deras mammas mammas mammas hund. Men det är ju brist på kunskap.

Många djur kastar sina foster i natt, så är det varje år, djur kommer rymma, bryta benen, avlivas, nödslaktas osv.
Bara för en urspårad okontrollerad tradition. Värt? Nej, inte något liv i världen.