Vardagslydanden sätts på prov

I år har inneburit en varm försommar, våra hundar har badat sen april ungefär och nu börjar det bli riktigt varmt i vattnet!
I helgen har dom premiärbadat i havet för i år, vår ena fårhage är en udde det vill säga att tre av hagens kanter är havet. Vi ställde in fåren med lammen i vår träningshage där dom hade skugga och massa ny mat, sen släppte vi ut alla Border Collies ur bilen och gick till en strand i hagen.
Att vara lös i en fårhage innebär många dofter, och vi kämpade med vardagslydnaden! Att kunna gå förhållandevis lugnt vid sidan eller bakom när det luktar får och ligger fårbajs överallt var för en del lite av en utmaning, att vara lyhörd och kunna ändra sin tanke är något vi tidigare jobbat mycket med men varit lite slappa med senaste månaderna.

En av anledningarna till slappheten är att vi numera får dela upp flocken ganska rejält till skillnad från tidigare. Fly kan inte längre gå längre promenader och en av oss är i princip alltid hemma med henne. Man måste låta de äldre hundarna åldras, till den gräns där dom fortfarande har ett värdigt liv. Malamuterna går därför på egna promenader, blir lite många för en person att ha ansvar för, speciellt lösa, men inget Malamuterna emot, men det blir hur som helst mer uppdelat än tidigare.
En annan anledning är att det varit många unghundar, dom börjar sakta med säkert mogna och kan bli något mer ansvarstagande. Det gör jättestor skillnad.

Vi skulle även göra rent ett litet sår på en tacka, vilket innebar i våra ögon, enkel, men ändå så svår situation som att stanna utanför fårstaketet när vi gick in i lilla hagen. Oj vad svårt det kan vara att sitta/ ligga still när fåren rör på sig. Men envisast vinner.

I helgen blev det bra träning och det känns bra att vara på banan igen, även hundarna som belönades med att göra bomben i havet!

SPI_8705

SPI_8808

Alla tittar på när vi fixar med fåren.
Alla tittar på när vi fixar med fåren.
Leave a Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *